• Vicente Garcia

Les grans coses petites

Actualizado: 5 de dic de 2020

"Les petites coses" és el darrer espectacle de La Mecànica. La companyia, dirigida per Pau Bachero i Jenny Vila, està especialitzada en teatre físic i teatre visual en totes les seves formes. Per aquest espectacle han agafat la idea de les criances i la infància amb la intenció de valorar la seva realitat i la seva força transformadora.


Dibuix de Claudio Capellini @clau_capellini

Quan ens parlen d'espectacles dirigits als infants o a un públic més jove, tot d'una dins el nostre cap assumim com serà aquest espectacle; Ens imaginam que tractarà sobre qualque conte que ja ens sabem de memòria, que no ens aportarà res de nou i sobretot ens avorrirà, però que així i tot hi anirem perquè els nostres infants (ja siguin fills/es, nebots/des, cosins/nes, veïns/nes, etc.) necessiten estar distrets una estoneta. Ara bé, què passa si aquest espectacle de sobte ens distreu a nosaltres també, si de sobte ens fa deixar de ser adults i infants per convertir-nos en un públic homogeni que gaudeix d'igual manera d'allò que estam veient. Què passa si de sobte ens fa demanar-nos perquè no som nosaltres els que estam jugant damunt de l'escenari.


Quan vaig arribar a Capdepera per veure un assaig del "Working Progress" que estan preparant i que presentaran demà 5 de desembre, em vaig trobar amb un escenari ple d'objectes de tota mena. No tenc cap intenció de revelar res del que vaig veure, però sí que puc dir que si hagués de fer una llista de tots els objectes que hi havia, possiblement m'ocuparia tot l'article. Una vegada que l'assaig va començar tots aquells objectes varen cobrar vida, n'Aina, na Carme, n'Alejandro i en Borja varen desaparèixer i la màgia va arribar. De cop i volta ja no era a Capdepera, sinó a un altre lloc, un lloc conegut, però que feia temps que no visitava (en realitat no tant, tan sols tenc vint-i-set anys), un lloc ple de titelles, d'imatges universals, un lloc que anava canviant constantment, que s'anava modificant amb cada petita intervenció i un lloc del qual em va costar molt sortir quan els actors varen anar-se'n a dormir.


Foto de Pere Llinàs @peretungste

El que vaig veure només era un assaig d'un "Working Progress", és a dir, una part molt petita d'allò que arribarà al Teatre Principal el dia 2 de gener i on queda feina per fer. Malgrat això, cal esmentar aspectes que per mi ja són destacables de la peça com per exemple la creativitat i manipulació dels titelles, els personatges propers al clown (en especial el vell "cascarrabias" interpretat per en Borja), els moments musicals de gran qualitat gràcies a les veus de n'Aina i na Carme o la gran disponibilitat física dels actors com ara n'Alejandro.


Foto de Pere Llinàs @peretungste

Per últim, afegir que aquest espectacle està sent assessorat per professionals del sector educatiu com ara Marga Salas (Psicòloga), Paula Vila (Mestra d’educació primària) i Miquel Far (Psicòleg social i psicoterapeuta). A més de l’espai sonor dissenyat per en Joan Vila i na Bel Albertí com ajudant de producció.


Les petites coses parla dels infants, però escoltant els infants. No fa cap assumpció de com han de ser els nostres primers anys de vida ni intenta donar cap lliçó, tan sols posa en escena allò que si t'escoltes amb un poc d'atenció, tu mateix recordaràs.61 vistas0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo