• miquelmasfiol

El jovent serà un dels pilars fonamentals del reformat Teatre des Born

Actualizado: ene 11

Josep Marquès, el nou gerent del teatre, ens avança les seves primeres línies d’actuació com a director d’un dels teatres més reclamats de l’illa de Menorca.No he acabat d’engegar la gravadora quan un motivat Josep Marquès (Ciutadella, 1994) em comenta que aquesta és la seva primera entrevista com a nou gerent del Teatre des Born de Ciutadella. Puc comprovar com, de la seva mirada, salten enormes il·lusions, ganes i sobretot entusiasme per canviar les coses. Ara, acaba de començar la seva tasca com a nou gestor de l’entitat i recalca que, després de 14 anys de contínues reformes, el teatre serà el ‘’portal d’entrada del sector professional de les arts en viu de l’illa de Menorca’’


L’entrega i el compromís l’avalen pel seu nou càrrec


No ha estat fins al 4 de gener que Josep Marquès ha començat a exercir el càrrec de gestor del Teatre des Born, una empresa gens fàcil, però que assumeix amb il·lusió i optimisme. Malgrat els seus vint-i-sis anys, Marquès sempre ha estat en contacte amb el sector cultural de Menorca ‘’en una illa petita acostumes a responsabilitzar-te de tasques que, a llocs més grans, serien professionalitzades’’ comenta aquest historiador de l’art que, amb 26 anys, té un dels càrrecs culturals més importants de les nostres illes.


Malgrat això, no li manquen les taules.‘’Vaig començar a base de cops de mans ja fos a l’Espai Mallorca servint copes o a festivals culturals de Menorca i a poc a poc vaig anar guanyant més responsabilitats’’, explica. La feina de gestor cultural a l’Espai Mallorca de Barcelona durant més de cinc anys - que va ser, segons diu, la seva ‘’base d’experiments’’-, el seu càrrec com a productor de l’Orquestra de Cambra de l’Illa de Menorca (OCIM) o les seves responsabilitats a l’àrea de foment de les arts escèniques del Consell Insular l’avalen com a gerent del reformat teatre.
La situació de la cultura a Menorca


Segons Marquès, la situació de les arts en viu a Menorca és desigual depenent de l’àrea. ‘’La part musical gaudeix de molt bona salut gràcies a iniciatives privades i públiques que han creat una demanda que abans no existia de música en directe’’, comenta. Agraeix i felicita els esforços de propostes com el festival Es Claustre, el festival Pedra Viva o el Jazz Obert, que a poc a poc s’han convertit en fites de referència en la vida cultural menorquina.


Altrament; el teatre, la dansa i les arts plàstiques i visuals viuen a l’illa una situació més delicada. ‘’El teixit associatiu que donava cabuda a totes aquestes propostes ha anat desapareixent per la falta d’inversió estatal’’. Assenyala la Sala Albert Camus de Sant Lluís i el Teatre Principal de Maó com dos nuclis culturals de referència i indica que a Ciutadella es necessita d’una institució forta com el Teatre des Born per refer tot allò que ja existia. ‘’La desaparició del Teatre des Born de la ciutat ha distanciat a la gent de les arts en viu’’ recalca. Aplaudeix també propostes com el Teatre de Butxaca, sorgit a Ciutadella, tot assegurant que el Teatre des Born reforçarà i donarà suport en aquestes iniciatives.


Els principals eixos d’aquesta nova etapa.


Marquès coneix la situació precària del sector de l’illa i persisteix en el fet que vol oferir amb el Teatre des Born una plataforma de feina pels treballadors del sector cultural de Menorca. Així, explica que les seves línies d’actuació giraran entorn de tres àrees: convertir el Teatre des Born en una institució propera i oberta a la ciutadania, crear un sentiment de pertinença al voltant del teatre i molt especialment donar suport i assessorament al teixit de les arts en viu de l’illa de Menorca. ‘’M’agradaria que la gent se sentís cridada a entrar al Teatre a veure què feim. Traspassar els límits de la institució.’’


Implicar als joves perquè facin el salt al teatre també és una de les grans apostes del nou gerent. Per exemple, segons Marquès, el fet de fer pujar als escenaris als joves músics de l’illa, ajudaria a fer que, amb l’excusa de veure els seus amics, entrés al teatre gent que no està acostumada a fer-ho.‘’Els joves entraran al teatre si veuen altres joves que hi formen part’’, defensa.

El futur de les arts en viu a Menorca


Tanmateix, Marquès és realista ‘’s’ha d’assumir que el teatre segueix en obres i encara ha de menester reformes importants. Haurem de ser pacients’’. Així i tot, ell no defalleix i assumeix el repte amb il·lusió i entrega, tot esperant que, després del seu pas per a la institució la gent tengui un sentiment de pertinença cap al Teatre des Born, i que el consum cultural a l’illa sigui bo i habitual. ‘’M’agradaria que, al final, tot projecte cultural de Menorca pogués sentir el recolzament de la institució’’, conclou.


Així, tanc la gravadora i em pos a xerrar amb en Josep i em permet el luxe de demanar-li alguns consells. ‘’Sobretot persistir i deixar-se assessorar bé per aquells que ja en saben’’ em diu en confiança.


Des de Potser mola, li desitjam moltíssima sort amb aquest futur repte i esperam ben aviat poder entrar i veure tot allò de bo que el Teatre des Born és a punt d’oferir-nos.65 vistas0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo