• Vicente Garcia

El jovent balear s'atreveix amb el teatre professionalLa companyia jove el tub és la primera companyia jove de les Illes Balears que ha decidit professionalitzar-se i seguir el seu compromís artístic més enllà de les aules i el currículum escolar. La decisió, que va ser presa durant el confinament, obr un nou paradigma al territori illenc i posa de relleu unes mancances que fins ara s’havien deixat de banda.


Comencem pel principi; Són aproximadament les 15:30 del divendres 26 de febrer. L’equip de Potser Mola ens trobam en el teatre de l’IES Joan Alcover. Aquí, Produccions de Ferro té la seu de l’Espai el Tub, un espai de suport i foment a la dramatúrgia contemporània de les Illes Balears. A canvi, la productora es compromet a participar de manera activa en el projecte educatiu del centre i és gràcies a aquest intercanvi que neixen propostes com aquesta.


Arriben puntuals a les 16:00, acompanyats, això sí, de na Catalina Florit. Ella és la coordinadora, és a dir, és alhora professora, directora i acompanyant del grup que ja compta amb una obra estrenada. La idea està inspirada en altres agrupacions joves de teatre amb un llarg recorregut en altres països com ara el "P14" de la Volksbühne a Berlín. La institució alemanya entén que per apropar el teatre és necessari la formació en primera persona de diferents públics i no només d'aquella gent amb un interès especial en desenvolupar una carrera teatral.


Mentre acabam de muntar l'equip d'enregistrament aprofitam per a explicar-los que les preguntes seran molt senzilles, que just el que volem és que se sentin còmodes i ens contin la seva experiència, per tant els hi donam l'opció de repartir-se ells mateixos les preguntes.

Comença l'entrevista: Celia, la primera a parlar, ens explica com la companyia va néixer a partir d'una optativa de teatre que es va veure interrompuda per la pandèmia. Malgrat les dificultats, van continuar assajant per videoconferència, "No ens volíem quedar sense fer-la després a l'institut". Així va ser com el passat desembre, van fer l'estrena del seu primer espectacle, La nostra Ciutat, on van tenir l'oportunitat de mostrar-se per primera vegada al públic palmesà.

Ens comenten que encara s'estan definint com a companyia, per tant estan descobrint els seus processos de creació i com funcionen com a actors, ara bé, hi ha una cosa clara, tots tenen l'espai per aportar les seves idees, especialment amb la dramatúrgia. Un concepte que a més a més sembla ser una de les parts que més els interessa

“És un tema que està molt present encara” diu na Julia en referència al text que han agafat per la próxima obra “Terror i misèria del tercer Reich” de Bertolt Brecht. I es que el teatre és un espai per la imaginació però també és l’espai per el pensament crític i la controvèrsia. Ells ho tenen clar, volen parlar i ser escoltats.

Sobre la pèrdua d'aquest art ens en xerra en Joan. No és un fet aïllat que amb l'arribada de les plataformes digitals (amb la comoditat que allò implica) el teatre està perdent força. Sembla que de cada vegada interessa menys, fins al punt que el públic s'està reduint fins a ser només els mateixos professionals de les arts escèniques qui van al teatre. Segons en Joan, aquest projecte tendrà una gran repercussió en el públic adolescent perquè aproparà un art desconegut per aquesta generació. A més, com bé diu en Guillem, "endinsar-te en el món del teatre farà que et diverteixis". Així doncs, aprofit aquesta afirmació per esmentar un tema del qual no ens hem d'oblidar i és que el teatre és un art “de” i “per” la comunitat, una eina de transformació social. "Tot això de la dramatúrgia i de la interpretació ens ajuda a estar més oberts" diu en Julián. No només és entreteniment.


A mode de conclusió, agaf la darrera aportació de n'Andrea; Ella ens explica com ha canviat la seva concepció del teatre d’ençà que l’experimenta en primera persona. Fins i tot es planteja la possibilitat d'incorporar-ho a la seva vida professional. L'art hauria de ser formació indispensable a la nostra educació. Tot i que encara queda molt per a què això sigui així, iniciatiaves com La companyia jove el tub ens fa ser optimistes al respecte.

89 vistas0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo